vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf en het milieu.
Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit. De producten dragen ieder zijn eigen steentje bij aan je gezondheid.
Vis, peulvruchten, vlees en ei
Met het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12.Tips voor vis, peulvruchten, vlees en ei
- In deze groep draait het om afwisseling tussen de dierlijke en plantaardige producten. Steeds meer mensen eten niet elke dag vlees. Ook kun je heel goed zonder vlees.
- Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.
- Zet elke week peulvruchten op je menu! Goed voor jezelf en het milieu. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en bruine bonen. Lees meer over peulvruchten en bekijk hoe je ze klaarmaakt.
- 1 keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm , bokking, sardines. Lekker op brood, door salade en bij het avondeten.
- Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu ook meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.
Zuivel
Melk, yoghurt, kwark en kaas, ze zijn populair in Nederland. En dat is mooi, want met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Daarnaast levert zuivel je onder andere calcium en vitamine B12.
Tips voor zuivel
- Met halfvolle en magere varianten zuivel krijg je niet te veel verzadigd vet binnen.
- Yoghurt en kwark combineert fantastisch met fruit. Ook een handje noten erdoor smaakt goed. En bij het ontbijt kun je er volkoren ontbijtgranen bij nemen.
- Brood met kaas nog smaakvoller maken? Wat denk je van kaas met tuinkers of komkommer, hüttenkäse met reepjes paprika en peper, mozzarella met tomaat en basilicum. En vergeet de tosti niet.
- Lactose-intolerantie of liever geen zuivel? Sojadrink geeft niet dezelfde gezondheidseffecten als zuivel, maar levert wel vitamine B12 en calcium, als dit eraan is toegevoegd.
- Bewaar zuivel in de koelkast bij 4°C. Lees meer over veilig eten met zuivel.
Noten
Noten verlagen net als peulvruchten het LDL-cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Met een handje per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden.
Tips voor noten
- Elke dag wat ongezouten noten is goed voor je lijf. Hoe vind jij noten het lekkerste? Om te eten tussendoor, in je avondmaaltijd, in een salade, in de yoghurt of als notenpasta op brood? Je kunt met een handje noten ook een keer vlees vervangen.
- Ongebrand, gebrand of geroosterd? Alle noten zonder zout zijn goed.
- Een handje noten staat in de Schijf van Vijf, maar overdrijf het niet. Er zitten veel calorieën in noten.
- Gek op pindakaas? Wist je dat er notenpasta en pindakaas bestaat van 100% noten en 100% pinda? Kijk op het etiket of er geen zout of suiker aan is toegevoegd.